Coğrafi İşaret Nedir?

Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır. 

Coğrafi işaret 
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.

 

 

Menşe adı
Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere “menşe adı” denir. Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümünün belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu çerçevede menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretlerin kaynaklandıkları yöre ile bağları çok kuvvetlidir. 

 

  

 

Mahreç işareti 
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir. Hammaddesi veya üretim, işleme aşamalarından bir tanesi yörede gerçekleşen bir ürün mahreç işareti olarak tescillendiğinde diğer üretim ve işleme aşamaları kaynaklandığı yöre dışında da gerçekleştirilebilir.

 

Geleneksel Ürün Adı
Menşe adı veya mahreç işareti kapsamına girmeyen ve ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az otuz yıl süreyle kullanıldığı kanıtlanan adlar, aşağıdaki şartlardan en az birini sağlaması halinde geleneksel ürün adı olarak tanımlanır:
-Geleneksel üretim veya işleme yöntemi yahut geleneksel bileşimden kaynaklanması.
-Geleneksel hammadde veya malzemeden üretilmiş olması.

Geleneksel ürün adına örnek olarak, baklava, lokum, höşmerim, pastırma vb. ürünler verilebilir.

Yukarıda yer alan amblemler birlikte kullanıldığı coğrafi işaret ve geleneksel ürün adının 6769 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak tescil edilmiş olduğunu gösteren TÜRKPATENT tarafından oluşturulan işaretlerdir.

Amblem yönetmeliği 29 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Uygulama 10.01.2018’de yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik gereği coğrafi işaret tescilli tüm ürünlerde menşe adı veya mahreç işareti amblemlerinden uygun olanı kullanılmak zorundadır. Geleneksel ürün adı tescilli ürünlerin amblemsiz kullanımı yönetmelik kapsamında değerlendirilmemektedir.

Amblemin amacı; ürünün, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiş bir coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı olduğu konusunda tüketiciyi bilgilendirmek, izlenebilirlik, kalite güvencesi ve denetleme faaliyetlerini kolaylaştırmaktır.

Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tescilleri ile:

Ayırt edicilik sağlanır,
Üretim metodu ve kalite garanti altına alınır,
Biyo-çeşitlilik korunur,
Sürdürülebilir ve izlenebilir ürün kalitesi sağlanır,
Ürün taklitçiliği ile mücadele edilir,
Ülkenin tarihi ve kültürel değerleri korunur,
Kırsal kalkınmaya katkı sağlanır,
Tüketici korunur.